Ce este?

Este proces terapeutic intens, focusat asupra problematicii prezentată de tine și asupra dezvoltării abilităților tale în scopul optimizării și evoluției personale. Ședința focus este un proces terapeutic complex care cuprinde mai multe ședințe de consiliere de câte 50 de minute desfășurate în aceeași zi. Acest demers presupune lucrul intens (3-8 ore) centrat asupra dificultăților cu care te confrunți, astfel încât să le soluționezi cât mai rapid.

În același timp vei fi susținut și ghidat de către terapeut spre a-ți descoperi propriile resurse și spre dezvoltarea a noi abilități de gestionare a evenimentelor dificile din viața ta.

Când ai nevoie de consiliere psihologică focus?

Când simți că te afli într-o situație în care ai nevoie de soluții rapide. În momentul în care ai nevoie de susținere, de ghidare și orientare din partea unui terapeut pentru a învăța într-un timp scurt cum poți să gestionezi și să depășești dificultățile cu care te confrunți.

Cum se desfășoară?

Consilierea psihologică focus cuprinde mai multe ședințe a câte 50 de minute, întregul proces putând dura de la 3 până la 8 ore, timp în care vei avea și pauze.

Durata întregului proces va fi stabilită împreună cu terapeutul în funcție de ritmul tău, de nevoile tale, dar și de obiectivele pe care o să le aveți în vedere. Avantajul acestui tip de ședință este faptul că vei parcurge un proces terapeutic rapid și intens, astfel vei avea nevoie de mult mai puțin timp pentru a-ți soluționa dificultățile.

Ce e bine să știți?

Acest tip de ședință poate fi ideal pentru persoanele care sunt din alt oraș și care nu pot fi prezenți în fiecare săptămână la cabinet, dar și pentru cei care se confruntă cu dificultăți care cer o rezolvare imediată și au nevoie de soluții rapide.

 

Toate informațiile pe care le vei dezvălui în cadrul demersului de consiliere sunt confidențiale, inclusiv datele de identitate, nefiind furnizate unei alte persoane fără acordul tău.

 

De asemenea, este important să știi că terapeutul îți poate oferi direcții, te poate ajuta să îți cunoști resursele necesare schimbărilor pe care dorești să le faci în viața ta, nefiind în măsura de a da sfaturi sau de a-ți impune ce este nevoie să faci. Terapeutul nu te critică, nu te judecă, ci încearcă să înțeleagă ceea ce gândești, ceea ce simți, modul de percepție și de acțiune într-o manieră empatică. În cadrul întâlnirilor poți discuta despre orice experiență, situație, pe care ai trăit-o, atunci când ești pregătit, când te simți confortabil, fiind foarte important să fie urmat propriul tău ritm.

 

Metodele și tehnicile de consiliere vor fi adaptate nevoilor tale, dificultăților personale, dar și sensului și semnificației pe care tu le-o oferi, focusul acestora fiind centrat asupra descoperirii/dezvoltării de abilități pentru a face față cu succes acestora.

 

Încheierea consilierii focus va avea loc în momentul în care dificultățile cu care te-ai prezentat a fost soluționate și simți că dispui de resurse pentru a face față provocărilor care pot interveni în viața de zi cu zi. În funcție de problematica ta, este posibil să fie necesare una sau de două-trei ședințe focus, în funcție de nevoile tale și de disponibilitatea de timp pe care o ai.