Ce este?

O întâlnire cu voi înşivă, în rolul de părinţi, în care veţi avea ocazia de a vă dezvolta abilităţile parentale în scopul optimizării relaţiei dintre voi şi a armonizării acesteia cu nevoile emoţionale ale copilului vostru, aflat în psihoterapie.

Consilierea parentală stimulează autocunoașterea și cunoașterea reciprocă a voastră, reduce nivelul de stres individual și din cuplu și dezvoltă încrederea în sine și în voi, ca părinți. Pe parcursul acestui proces veţi învăţa să comunicaţi atât cu sine, cât şi cu partenerul de viaţă, veți descoperi soluții potrivite familiei și copilului vostru, pentru a-i oferi acestuia un cadru echilibrat şi de siguranţă în care să se dezvolte armonios.

Când

În momentul în care vă aflaţi într-o situaţie conflictuală cu propriii copii sau nu reuşiţi să vă puneţi de acord, voi, părinţii, cu privire la modul în care doriţi să vă educaţi copiii, să stabiliţi reguli interioare de disciplină şi aveţi nevoie de îndrumare din partea unui specialist.

De asemenea, este recomandat să apelaţi la consiliere parentală pentru a descoperi cum vă puteţi susţine copilul aflat în dificultate, cum puteţi rezolva diferite probleme de comportament şi cum puteţi dezvolta o relaţie părinţi-copil armonioasă.

Cum se desfășoară?

Ideal este ca ambii părinți să se implice, în aceeaşi măsură.

Împreună cu terapeutul veţi clarifica originile dificultăţilor cu care vă confruntaţi, ce anume a condus la deteriorarea stării de bine a familiei şi veţi identifica soluţiile potrivite, care răspund nevoilor voastre, pe care le puteţi pune în practică pentru a le depăşi cu succes.

Consilierea se poate desfășura:

Față în față: constă în contactul direct cu terapeutul.

Online: constă în utilizarea unor mijloace moderne de comunicare (Skype) atunci când există motive care te împiedică să ajungi la cabinet: rezidența în alt oraș/țară, incapacitate fizică de deplasare.

Ce e bine să ştiţi?

Este recomandat ca demersul terapeutic în care este implicat copilul vostru (link consilierea copilului) să fie însoțit de consilierea voastră, a părinților, aceasta având ca rol susținerea și facilitarea transformării copilului. Este important să particimați și să vă implicați împreună, ambii părinți, consilierea voastră fiind un proces ce va completa demersul terapeutic al copilului, însă, pentru a nu îl influența, copilul nu trebuie înștiințat de acest fapt.