Ce este?

O întâlnire a ta cu tine, un demers mai directiv (oferă direcții, orientări, recomandări), focusat pe problematica prezentată de către tine, pe dezvoltarea unor abilități individuale în scopul optimizării și dezvoltării personale. Spre deosebire de psihoterapie, consilierea psihologică nu implică schimbări profunde la nivelul personalității, ci mai mult schimbări la nivelul resurselor tale de adaptare și soluționare mai eficientă a dificultăților cu care te confrunți în prezent. Are deci rolul de a preveni anumite probleme personale și de a te ajuta să îți descoperi/dezvolți abilități de a răspunde adecvat situațiilor dificile sau stresante din viața ta.

Când ai nevoie de consiliere psihologică?

Când parcurgi evenimente dificile cărora simți că nu le faci față (divorț, separare, deces, boală), dar și pentru dezvoltarea ta personală (autocunoaștere, îmbunătățirea relațiilor, a abilităților de comunicare, soluționarea mai eficientă a problemelor). În momentul în care simți că nu mai ai resurse, precum și energia suficientă de a te adapta situațiilor dificile, când nu mai ai încredere în tine, te simți singur sau dezorientat, nemulțumit, este recomandată implicarea în demersul de consiliere psihologică. Astfel, vei fi ghidat către a te cunoaște mai bine, a ști ce îți dorești și unde te afli în drumul către îndeplinirea obiectivelor tale personale, dobândirea sentimentului de satisfacție personală și a echilibrului interior.

Cum se desfășoară?

În funcție de dificultățile tale prezente și de nevoile personale, vei stabili împreună cu terapeutul numărul de întâlniri pe care le veți avea. Poate să fie necesar un număr de doar câteva întâlniri sau să fie nevoie de o perioadă mai îndelungată de timp. Este important însă să știi că ritmul întregului demers ține cont de dorințele tale, de ceea ce simți că ai nevoie, terapeutul oferindu-ți doar propuneri pe care le consideră benefice procesului tău evolutiv.

Față în față: constă în contacul direct cu terapeutul, întreaga ședință de consiliere fiind desfașurată într-o încăpere în care vei sta doar tu și terapeutul;

Online: constă în utilizarea unor mijloace moderne de comunicare (Skype), atunci când există motive care te împiedică să ajungi la cabinet: rezidența în alt oraș/țară, incapacitate fizică de deplasare.

Ce e bine să știi?

Toate informațiile pe care le vei dezvălui în cadrul demersului de consiliere sunt confidențiale, inclusiv datele de identitate, nefiind furnizate unei alte persoane fără acordul tău.

De asemenea, este important să știi că terapeutul îți poate oferi direcții, te poate ajuta să îți cunoști resursele necesare schimbărilor pe care dorești să le faci în viața ta, nefiind în măsura de a da sfaturi sau de a-ți impune ce este nevoie să faci. Terapeutul nu te critică, nu te judecă, ci încearcă să înțeleagă ceea ce gândești, ceea ce simți, modul de percepție și de acțiune într-o manieră empatică. În cadrul întâlnirilor poți discuta despre orice experiență, situație, pe care ai trăit-o, atunci când ești pregătit, când te simți confortabil, fiind foarte important să fie urmat propriul tău ritm.

 

Metodele și formele de consiliere folosite vor fi adaptate nevoilor tale, dificultăților personale, dar și sensului și semnificației pe care tu le-o oferi.

 

Încheierea consilierii psihologice are loc atunci când simți că ai atins o stare de bine și când simți că situația, dificultatea pentru care ai solicitat consilierea psihologică s-a rezolvat. Intenția de a încheia sau de a sista momentan ședințele (pe o anumită perioadă de timp), se discută cu terapeutul în cadrul unei ședințe de încheiere. Indiferent de tipul de încheiere (temporar sau definitiv), existența unei ședințe de finalizare a întregului demers psihologic, precum și a relației terapeutice este extrem de importantă.