Ce este?

O întâlnire a ta cu tine, un demers mai directiv (oferă direcții, orientări, recomandări), centrat pe problematica prezentată de către tine, pe dezvoltarea unor abilități individuale în scopul optimizării și dezvoltării personale. Spre deosebire de psihoterapie, consilierea psihologică nu implică schimbări profunde la nivelul personalității, ci mai mult schimbări la nivelul resurselor tale de adaptare și soluționare mai eficientă a dificultăților cu care te confrunți în prezent. Are deci rolul de a preveni anumite probleme personale și de a te ajuta să îți descoperi/dezvolți abilități de a răspunde adecvat situațiilor dificile sau stresante din viața ta.

Când?

În momentul în care procesul de îmbătrânire și stresul vieții cotidiene își fac simțită prezența prin apariția bolilor somatice sau psihice, modificării statutului și rolului social, pensionării, pierderii persoanelor dragi, a veniturilor și simți că ai nevoie de ajutor specializat pentru a reuși să te adaptezi cu succes acestor situații. Acești factori acționează de cele mai multe ori într-o succesiune rapidă, motiv pentru care resursele tale adaptative pot fi limitate.  Astfel, în cadrul consilierii terapeutul te va însoți în mod empatic într-un proces de adaptare la noile situații specifice acestei perioade de vârstă și te va ghida pentru a descoperi resursele interioare potrivite pentru a face față acestora și pentru a-ți redobândi echilibrul interior.

Cum se desfășoară?

În funcție de dificultățile tale prezente și de nevoile personale, vei stabili împreună cu terapeutul numărul de întâlniri pe care le veți avea. Poate să fie necesar un număr de doar câteva întâlniri sau să fie nevoie de o perioadă mai îndelungată de timp. Este important însă să știi că ritmul întregului demers ține cont de dorințele tale, de ceea ce simți că ai nevoie, terapeutul oferindu-ți doar propuneri pe care le consideră benefice procesului tău evolutiv.

Ce e bine să ştiți?

Toate informațiile pe care le vei dezvălui în cadrul demersului de consiliere sunt confidențiale, inclusiv datele de identitate, nefiind furnizate unei alte persoane fără acordul tău.

De asemenea, este important să știi că terapeutul îți poate oferi direcții, te poate ajuta să îți cunoști resursele necesare schimbărilor pe care dorești să le faci în viața ta, nefiind în măsura de a da sfaturi sau de a-ți impune ce este nevoie să faci. Terapeutul nu te critică, nu te judecă, ci încearcă să înțeleagă ceea ce gândești, ceea ce simți, modul de percepție și de acțiune într-o manieră empatică. În cadrul întâlnirilor poți discuta despre orice experiență, situație, pe care ai trăit-o, atunci când ești pregătit, când te simți confortabil, fiind foarte important să fie urmat propriul tău ritm.

Metodele și formele de consiliere folosite vor fi adaptate nevoilor tale, dificultăților personale, dar și sensului și semnificației pe care tu le-o oferi.

Încheierea consilierii psihologice are loc atunci când simți că ai atins o stare de bine și când simți că situația, dificultatea pentru care ai solicitat consilierea psihologică s-a  rezolvat.  Intenția de a încheia sau de a sista momentan ședințele (pe o anumită perioadă de timp), se discută cu terapeutul în cadrul unei ședințe de încheiere. Indiferent de tipul de încheiere (temporar sau definitiv), existența unei ședințe de finalizare a întregului demers psihologic, precum și a relației terapeutice este extrem de importantă.