Este un demers terapeutic care se centrează pe dificultățile cu care se confruntă copilul tău în scopul de a descoperi propriile resurse interioare pentru a le face față acestora și a se adapta în mod constructiv la mediu. Procesul terapeutic are la bază terapiile prin joc și art-terapia, copilul fiind motivat prin comunicare, joc, metaforă și activități creative să își remodeleze și reintegreze laturile interioare, care fie nu sunt dezvoltate suficient, fie au fost afectate de diferite evenimente.
Ce este?
Cum se desfășoară?
Numărul de ședințe și obiectivele procesului terapeutic vor fi stabilite de comun acord între terapeut și copil la prima întâlnire. Părinții se vor afla în sala de așteptare și vor putea fi invitați de către copil să participe doar dacă acesta își dorește și îl anunță cu o ședință înainte pe terapeut. Totodată, este important să știți, voi, părinții, că după trei ședințe de consiliere a copilului, veți fi invitați să participați și voi la a patra, împreună cu acesta.
Consilierea copilului se va desfășura în paralel cu cea a voastră, a părinților, deoarece voi veți avea rolul de co-terapeut în acest proces, activitățile pe care le înteprindeți în viața de zi cu zi fiind esențiale pentru rezultatul demersului terapeutic.
Este foarte important ca, voi, părinții, să susțineți acest proces de transformare a copilului vostru prin participarea la ședințe de consiliere și prin aplicarea în viața de familie a noilor reguli, atitudini, conduite, pentru a sprijini evoluția acestuia.
Ce e bine să știi?
Pentru a vă sprijini copilul, este foarte important să îi fiți alături, să ascultați ceea ce dorește să vă dezvăluie din ședințele de consiliere, să evitați să îl provocați cu întrebări despre desfășurarea acestora, deoarece s-a constatat că efectul terapeutic se diminuează dacă se împărtășește imediat cu o terță persoană ceea ce s-a petrecut în ședință. Vă veți putea întreba copilul despre modul în care s-au petrecut întâlnirile cu terapeutul la finalul demersului, după ce s-au obținut rezultatele așteptate. De asemenea, dacă doriți să aflați informații cu privire la evoluția copilului vostru, puteți discuta cu terapeutul, însă fără a fi prezent și copilul, deoarece acesta va fi inhibat și îi va fi afectată naturalețea personală în procesul terapeutic.
După fiecare ședință, copilul poate avea teme de rezolvat acasă, acestea fiind doar pentru direcționare, motiv pentru care părintele nu va insista să le efectueze. Va fi responsabilitatea copilului dacă își va centra atenția asupra lor sau nu. Chiar dacă copilul nu lucrează temele în planul fizic (de exemplu: realizarea unui desen), s-a constatat că simpla existență a temei îl ajută să fie mai atent la anumiți indicatori pe care terapeutul îi sugerează.