Ce este?

Consilierea psihologică a adolescenţilor este asemănătoare cu cea a adulţilor. Prin intermediul acestui demers terapeutic, îți descoperi propriile nevoi, dar și resursele pe care le ai pentru a-ți îndeplini dorințele. Începi, de asemenea, să te concentrezi mai mult pe propria persoană, dar și pe relațiile tale familiale și sociale. Treptat, descoperi soluții pentru rezolvarea dificultăților relaționale, pentru a-ți comunica adecvat sentimentele, emoțiile și dorințele, căpătând în acest fel mai multă încredere în sine, dar și în ceilalți. Acest demers te poate direcționa către conturarea și integrarea propriei identități și către înțelegerea noilor roluri adoptate (copil-adult), întrucât perioada pe care o parcurgi acum relevă o dorință puternică de dobândire a propriei independențe.

Când ai nevoie de consiliere psihologică?

Consilierea este indicată atunci când te simți singur, neînțeles, când ești confuz, când nu mai știi cine ești, dar și atunci când simți că nu ai suficientă încredere în tine pentru a-ți îndeplini dorințele și pentru a fi tu însuți. În momentul în care simți că nu îți mai găsești resursele necesare soluționării dificultăților emoționale, relaționale și școlare dar, mai ales, în situațiile stresante (probleme școlare, identitare, conflicte familiale), consilierea psihologică te poate direcționa către dobândirea echilibrului interior. Totodată, poți căpăta un control mai bun al situațiilor în direcția dorită de tine, al reacțiilor în fața evenimentelor trăite, reușind să te adaptezi mai bine schimbărilor majore specifice adolescenței. Consilierea psihologică are rolul de a preveni astfel anumite probleme personale și de a te ajuta să îți descoperi/dezvolți abilități de a răspunde adecvat situațiilor dificile sau stresante.

Cum se desfășoară?

Numărul de ședințe și obiectivele procesului terapeutic vor fi stabilite de comun acord între terapeut și adolescent la prima întâlnire. Părinții se vor afla în sala de așteptare și vor putea fi invitați de către adolescent să participe doar dacă acesta își dorește și îl anunță cu o ședință înainte pe terapeut.

Ce e bine să știi?

Dacă ești adolescent:

Toate informațiile pe care le vei dezvălui în cadrul demersului de consiliere sunt confidențiale (inclusiv identitatea ta), la ședință participând doar tu cu terapeutul. Este dreptul și decizia ta dacă dorești să le comunici sau nu părinților aspecte ale demersului tău de consiliere. Dacă dorești să participe și părinții tăi la una dintre ședințe, este important să anunți terapeutul cu o ședință înainte pentru a-și adapta obiectivele și tehnicile de lucru.

De asemenea, este important să știi că terapeutul îți poate oferi direcții, te poate ajuta să îți cunoști resursele necesare schimbărilor pe care dorești să le faci în viața ta, nefiind în măsură de a da sfaturi sau de a-ți impune ce este nevoie să faci. Terapeutul nu te critică, nu te judecă, ci încearcă să înțeleagă ceea ce gândești, ceea ce simți, modul de percepție și de acțiune într-o manieră empatică. În cadrul întâlnirilor poți discuta despre orice experiență, situație, pe care ai trăit-o, atunci când ești pregătit, când te simți confortabil, fiind foarte important să fie urmat propriul tău ritm.

 

Activitățile specifice consilierii vor fi propuse de terapeut, dar veți stabili de comun acord sensul, semnificația și utilitatea acestora, nevoia ta fiind prioritară.

 

Încheierea consilierii psihologice are loc atunci când simți că ai atins o stare de bine și când simți că situația, dificultatea pentru care ai solicitat consilierea psihologică s-a rezolvat. Intenția de a încheia sau de a sista momentan ședințele (pe o anumită perioadă de timp), se discută cu terapeutul în cadrul unei ședințe de încheiere. Indiferent de tipul de încheiere (temporar sau definitiv), existența unei ședințe de finalizare a întregului demers psihologic, precum și a relației terapeutice este extrem de importantă.

 

Dacă ești părinte:

Pentru a-ți sprijini adolescentul, este foarte important să îi fii alături, să asculți ceea ce dorește să îți dezvăluie din ședințele de consiliere, să eviți să îl provoci cu întrebări despre desfășurarea acestora, deoarece pentru relația parentală este esențială respectarea confidențialității și a intimității. Îl vei putea întreba pe adolescent despre modul în care s-au petrecut întâlnirile cu terapeutul la finalul demersului, după ce s-au obținut rezultatele așteptate.

După fiecare ședință, adolescentul poate avea teme de rezolvat acasă, acestea fiind doar pentru direcționare, motiv pentru care părintele nu va insista să le efectueze. Va fi responsabilitatea sa dacă își va centra atenția asupra lor sau nu.

Influența ta este destul de puternică, efortul depus de către adolescent pentru schimbare putând fi diminuat major de reacțiile și acțiunile tale. Este esențial să înțelegi că obiectivele terapeutice ale adolescentului pot să difere major de propriile tale obiective, fiind astfel important să-l susții, să-l sprijini și să fii deschis în momentul în care observi dorința sa de schimbare. Ca părinte, e nevoie să-i oferi încredere și să încerci să te adaptezi, să faci schimbări de relaționare familială odată cu acesta (link consiliere parentală).