Ce este?

Un proces de autocunoaștere și de cunoaștere reciprocă a voastră, în rolul de partener în cuplul pe care îl formați. În cadrul acestuia veți explora cauzele care stau la baza dezechilibrului cu care vă confruntați în prezent în cuplu, ceea ce va conduce la o reprezentare clară a sentimentelor, nevoilor și așteptărilor fiecăruia dintre voi. Terapeutul vă va însoți în mod empatic și vă va susține în procesul de conștientizare a acestor aspecte personale esențiale pentru cuplu. Fiecare dintre voi intră în relația de cuplu cu propriile povești, așteptări, dorințe. Terapeutul are rolul de a vă ajuta să le împărtășiți și împreună să dezvoltați o poveste comună a cuplului, cu așteptări, dorințe care să satisfacă nevoile amândurora.

Când?

În momentele în care traversați o situație de criză, când simțiți că nu mai sunteți conectați unul la celălalt, că nevoile emoționale nu vă mai sunt satisfăcute, când apar tensiuni, tendințe spre posesivitate, gelozie, confuzii și dificultăți de comunicare. Puteți apela la consiliere de cuplu în scopul întăririi bazelor relației voastre, pentru a vă descoperi resursele comune care să ajută faceți față provocărilor.

Cum se desfășoară?

Împreună, cu implicarea voastră, amândurora.

La majoritatea ședințelor veți participa împreună, însă vor exista și ședințe individuale. Este de preferat să apelați la terapie la primele semne de dezechilibru în cuplu, înainte să acumulați sentimente negative unul față de celălalt. Astfel, în funcție de complexitatea dificultăților cu care vă confruntați, demersul poate dura de la câteva întâlniri la câteva luni. După finalizarea procesului terapeutic este recomandat să participați la ședințe de reevaluare periodice în care veți analiza și conștientiza câștigurile, aspectele care s-au schimbat în sens pozitiv în cadrul relației voastre. Acest demers are rolul de a susține schimbările produse în cuplu și de a le menține pe termen îndelungat.

Ce e bine să știți?

Implicarea voastră este esențială în acest proces, schimbarea depinde doar de voi. Astfel, pentru a îmbunătăți aspectele disfuncționale ale cuplului este foarte important să aplicați ceea ce se întâmplă în timpul ședinței de consiliere, în viața de zi cu zi. Veți fi însoțit de terapeut în acest proces de schimbare, de stabilire a unei interacțiuni armonioase în cuplu, însă voi sunteți responsabili de propriul proces de transformare și de menținerea acestuia.