Rolul psihologului in viata ta

Dragă cititorule, faptul că ai ajuns pe această pagină nu cred că este întâmplător, însă, indiferent de motivul pentru care te afli aici, doresc să îți mulțumesc și să îți mărturisesc că acesta poate fi un pas spre dezvoltarea ta personală.

Uneori ne aflam în situația în care simțim că nu mai suntem conectați la noi înșine, fapt ce se răsfrânge asupra noastra, întrucât trăim sentimente de nemulțumire, de frustrare, de neputință, dar și asupra oamenilor din jurul nostru, relaționarea cu ceilalți fiind puternic influențată de relația cu propria persoană.

După ce ai încercat să îți gestionezi dificultățile, poate că ai apelat și la familie sau prieteni, oameni dragi, care probabil te-au sfătuit cu cele mai bune intenții, încă te simți depășit de situație, simți că nevoile tale nu sunt îndeplinite. Poate că este momentul să descoperi rolul benefic pe care îl poate avea terapeutul în viața ta.

Te intrebi cum ar putea să te ajute un psiholog?

Doresc să îți comunic sincer că dacă te afli în căutarea unei persoane care să îți ofere sfaturi și soluții pe care tu să le urmezi și să îți rezolvi rapid și fără efort problemele cu care te confrunti, psihologul poate că este o variantă mai puțin potrivită pentru tine. În schimb, acesta te poate însoți, îți poate oferi suport și te poate orienta spre clarificarea situației în care te afli, într-un context în care vei fi acceptat necondiționat și susținut în sensul parcurgerii unui proces de evoluție a ta.

Psihologul te poate ghida și direcționa spre a realiza o evaluare cât mai aproape de realitate a situației în care te afli, urmând apoi să fii susținut în sensul stabilirii obiectivelor pe care îți dorești să le atingi și a pașilor pe care să îi urmezi astfel încât să se producă schimbarea dorită. Procesul poate fi unul subtil, centrat asupra unor problematici punctuale, sau unul profund, în urma căruia se vor produce restructurări la nivelul personalității tale, în funcție de ceea ce ai nevoie și de ceea ce îți dorești. Însă, în ambele cazuri, veți lucra împreună asupra emoțiilor, nevoilor și așteptărilor tale, veți lucra în scopul dezvoltării imaginii de sine, fapt ce va conduce spre îmbunătățirea relației cu tine si a relațiilor interpersonale.

În speranța că am clarificat care ar putea fi rolul psihologului în viața ta, în încheiere te invit să te implici într-un scurt exercițiu. Acordă-ți câteva momente pentru a face o introspecție și notează-ți pe hârtie care sunt emoțiile, nevoile și dorințele tale față de propria persoană, față de locul de muncă, față de familie și prieteni sau față de diverse problematici cu care te confrunți. Pur și simplu în acest timp al tau permite-ți să fii și, fară a folosi filtrul gândirii, exprimă-te, exteriorizează-te, conectează-te la tine însuți.

Autor: Psih. Bianca Maria Zidaru

Leave a Reply