Bine ai venit în lumea ta, a adolescenței!

Dragă adolescentule, este cunoscut faptul că principala ta preocupare în această etapă de dezvoltare este conturarea personalității. Te situezi între copilărie și vârsta adultă, pendulezi între dependență și independență, îți dorești autonomie, însă te surprind responsabilitățile care apar odată cu aceasta și care pot fi greu de gestionat. Fiind o perioadă care este caracterizată de ambivalență, de nesiguranță și confuzie din cauza schimbărilor majore în toate planurile dezvoltării, probabil, după cum este firesc, ai multe întrebări la care încă îți este necunoscut răspunsul. Așadar, m-am gândit să aduc în atenția ta câteva idei care ți-ar putea fi utile.

La nivel fizic vei observa constant modificări, vei crește rapid în înălțime/greutate, iar corpul tău va lua o formă diferită. Odată cu aceste schimbări îți poate fi dificil să te adaptezi la noua ta imagine corporală, însă este important să știi că ceea ce se întâmplă cu corpul tău este normal, la fel și sentimentele de nesiguranță care pot apărea. Pentru a dezvolta sentimente de apreciere față de sine fii atent la alimentația ta, ai grijă să îi oferi corpului tău nutrienții de care are nevoie: fii activ, încearcă să faci constant sport și ai grijă să te odihnești corespunzător. Astfel, vei locui într-un trup dezvoltat armonios, ceea ce va fi benefic și la nivelul încrederii de sine.

Un alt plan al dezvoltării în care urmează să te maturizezi este cel intelectual. Se dezvoltă partea creierului care este responsabilă de rațiune și autocontrol, memoria, capacitatea de organizare și limbajul, ceea ce te va ajuta să gândești logic, să emiți ipoteze complexe, să iei decizii și să rezolvi probleme. Te vei privi pe tine și lumea înconjurătoare din altă perspectivă, însă este bine de știut că, deși apare o evoluție semnificativă la nivelul gândirii, încă ai o experiență de viață limitată. Astfel, atunci când te confrunți cu anumite dificultăți în fața cărora nu găsești soluții pe moment, poate că ar merita să încerci să discuți cu un adult care te poate ajuta descoperi alternative.

La nivel afectiv vei trăi emoții puternice, universul tău interior poate fi asemănat cu un carusel cu „ups and downs”-uri în această perioadă. Vei avea momente în care sentimentele de nesiguranță, de confuzie, de neputință și frustrare te vor copleși, motiv pentru care poți experimenta deseori stări de agitație interioară, de neliniște sau de furie. Aceste trăiri se vor reflecta în modul în care te comporți cu cei din jurul tău, putând uneori genera o conduită impulsivă față de părinți, profesori sau prieteni. Alteori, te vei simți neînțeles sau chiar neîndreptățit și poate îți va fi mai ușor să te retragi în tine, să blochezi exprimarea trăirilor, gândurilor, nevoilor și dorințelor. Doresc să îți transmit este că este firesc să trăiești astfel de emoții și este important să știi că deși acum poate simți că nu o să le depășești, ele or să treacă dacă îți permiți să le identifici și să le lași să fie, să le simți.

Relațiile cu mediul social vor deveni foarte importante pentru tine și vor avea un rol semnificativ în crearea identității de sine. Vei simți nevoia să te orientezi mai mult spre prieteni, cei cu care vei împărtăși experiențe specifice vârstei, ceea ce te va ajuta să îți dezvolți o conduită adaptată mediului în care trăiești, capacitatea de comunicare și empatia, caracteristici esențiale ale inteligenței sociale care asigură succesul în relațiile cu semenii. De asemenea, prin prisma acestora și a experiențelor pe care le veți trăi împreună, treptat, vei stabili care sunt trăsăturile și valorile cu care te identifici și care sunt cele pe care nu le accepți, ceea ce te va ajuta în procesul de conturare a personalității tale.

În cadrul familial, dinamica relațiilor va suferi transformări, întrucât tu vei manifesta nevoi diferite față de cele din copilărie, una dintre cele mai importante fiind cea de independență. Pe de o parte, te vei afla tu în fața dificultății de a identifica și comunica părinților noile tale nevoi, iar pe de altă parte, se vor afla aceștia din urmă care, la rândul lor, pot avea dificultăți în a se adapta în fața ta, un adolescent care se află pe cale de a deveni un tânăr adult. Deseori, conflictele între tine și părinții tăi apar din cauza neputinței de a comunica deschis și clar deoarece, atâta timp cât nu reușiți să identificați cauza problemelor, va fi foarte dificil să găsiți soluții. Te invit să înveți să negociezi cu părinții, iar primul pas în acest sens este să analizezi care sunt nevoile tale. De asemenea, îi invit și pe părinți să privească problematicile cu care te confrunți și din perspectiva ta. Odată identificate nevoile ambelor părți, propuneți idei de rezolvare a dificultăților și adoptați-le pe cele care considerați că sunt practice și care pot fi respectate.

În final, îți propun să îți iei câteva momente pentru tine în care să reflectezi asupra universului tău interior. Întreabă-te cum te simți în acest moment? Ce cunoști despre tine, despre emoțiile tale, despre nevoile, dorințele și pasiunile tale? Ce te motivează? Cum este relația ta cu prietenii, cu părinții? Dar cu școala? Există o arie în care simți că nu ești mulțumit cu tine? Care este? Notează-ți ideile care îți trec prin minte, așa cum vin, natural, încearcă să renunți la filtrul gândirii și al judecății. Răspunde-ți cu blândețe și iubire! În continuare, te invit să îți stabilești câteva obiective care consideri că ar conduce spre a avea o stare de spirit pozitivă, spre a fi în armonie cu tine și cu cei din jurul tău și creează-ți un plan etapizat pe care să îl urmezi pentru a le atinge.

Autor: Psih. Bianca Maria Zidaru

Leave a Reply